Nuffnang

Thursday, August 20, 2009

kesulitan itu yang nyata.....


.. KESULITAN..... sesungguhnya setiap kesulitan yang kita hadapi akan menguatkan hati, menghapus dosa, serta menguburkan rasa takbur. kesulitan-kesulitan itu akan mengelakkan kelalaian, menyalakan zikir, menghiasi diri untuk selalu berbuat baik kepada setiap makhluk, menjadi doa yang dipanjatkan oleh orang2 soleh, merupakan bukti ketundukkan kepada penzalim adalah sebuah penyerahan diri kepada Dzat Yang Esa, sebuah peringatan diri, sebuah usaha untuk menghidupkan zikir, sebuah usaha untuk menjaga hati dengan bersabar, sebuah persiapan untuk mengadap Tuhan dan melepaskan godaan untuk menggantungkan hidup pada dunia dan merasa aman dan tenang dengannya. kerana kelembutan yang tersembunyi itu jauh lebih besar, dosa yang ditutupi itu jauh lebih besar, dan kesalahan yang dimaafkan juga jauh lebih besar!

Jangan Bersedih! sesungguhnya rasa sedih dan gundah adalah akar penyakit jiwa, sumber penyakit saraf, penghancur jiwa, dan penyebar keraguan dan kebingungan. Jangan Bersedih! sesungguhnya kita ada Al-Quran, ada doa, ada solat, ada sedekah, ada perbuatan baik, dan ada amalan yang memberikan manfaat. Jangan bersedih dan jangan menyerah kepada kesedihan... solatlah... bertasbihlah... bacalah... menulislah... bekerjalah.. bersilaturrahimlah... dan merenunglah.....Allah Subhanahu wa Ta'ala berfirman;


... dan Rabbmu berfirman: "Berdoalah kamu kepadaKu, nescaya akan Aku perkenankan bagimu." (Al-Mu'min:60)

Berdoalah kamu kepada Rabbmu dengan merendah diri dan suara yang lembut. sesungguhnya Allah tidak menyukai orang-orang yang melampaui batas. (Al-A'raf:55)

Maka sembahlah Allah dengan memurnikan ibadah kepadaNya...
(Al-Mu'minun:14)

Katakanlah: "serulah Allah dengan seruan Ar-Rahman. Dengan nama mana sahaja yang kamu seru, Dia mempunyai Al-Asma' Al-Husna (nama-nama yang terbaik)... (Al-Isra':110)


.
.
.
.
.
.


cik mawar,
tabahlah hadapi segala kesulitan.. pasti ada kemanisan disebaliknya.. ;)

No comments: