Nuffnang

Sunday, July 26, 2009

entry khas: RIZQI SALADIN


*******


malam ini.. kesunyian sedikit menyelubungi diri (cheewah)... intro yang mungkin takde kaitan dgn tajuk kat atas tu.. tapi mungkin juga ada relevannya.. teringat-in
gat pada budak kecil yang comel kat umah.. anak saudara yang mendapat nombor giliran ke-28 antara sepupu2nya.. ;).. 28? ya.. 28.. tahniah buat abang dan kakak ipar terutamanya yg selamat melahirkan bayi lelaki, seberat 3.44kg.. Nama diberi Rizqi Saladin.. Rizqi Saladin? pertama kali mndgr nama itu, tertanya jugak. apa istimewanya nama itu. pada aku, sedikit unik lah nama yg diperkenankan tu.. tapi dia punya alasan tersendiri. ya, anak itu pemberi rezeki. ada kisah disebalik tu. berkenan betul dia pada 'Saladin' itu...

Alkisahnya nak diceritakan.. abg aku ni sungguh lah 'excited' menunggu kelahiran Saladin ini. yelah, anak sulung. kebetulan waktu tu aku sedang bercuti.. cuti semester.. awal2 lagi dah tempah aku untuk turut sama menyambut kelahiran Saladin ini. dalam erti kata lain, aku telah dilantik untuk menjaga kakak ipar akulah sms di hospital nanti. huhuu.. bersalin di Pusat Perubatan Pantai, Cheras... pagi 18.06.09 aku sampai di hentian putra.. kakak ipar pun dijangka bersalin pada tarikh itu.. Rizqi Saladin ini terpaksa dilahirkan scr pembedahan krn sdkt mslh. lama menunggu 'jalan' terbuka. Saladin tak juga nak keluar2.. ;) akhirnya.. pd jam 2.33 ptg itu, dgn selamatnya Rizqi Saladin dilahirkan..

masih simpan mesej abg aku yg terlalu gumbira pd waktu itu;
salam. nor dah selamat melahirkan baby lelaki pada pukul 2.33 ptg. berat 3.44kg. Comey macam ayah dia... (Aduhh.. sempat lg dia tulis ayat yg terakhir tu..)
tahniah..tahniah...tahniah.. selamat menjadi ayah yang baik..

lima hari di Pusat Perubatan Pantai Cheras, seterusnya menemani kakak ipar berpantang di rumahnya di KL. tak dapat nak balik terus ke kampung.. yelah, luka pembedahan amik sedikit masa untuk sembuh.. lagipun kena sedikit sembuh utk tempuh perjalanan berjam2 balik ke Besut.. tapi Rizqi Saladin memg hebat.. ms dlm kandungan sudah keliling Semenanjung Malaysia. ikut mummny n daddynya konvoi Superbike.. hari ke 13, Adin balik Besut. semasa di KL itulah, aku terpaksa jadi 'ibu segera'. hehe.. ape maksudnya tu? pengalaman yg sungguh berharga. mana taknya, anak saudara yang seorang nilah bagi peluang pada aku merasai mcm mana perasaan menjaga baby dr umur sehari. sebelum ini pun aku 'kekok' utk pegang baby yang terlalu kecil.. bukan boleh pegang mcm baby yg dah besar tau! tapi demi Saladin, Cik Su biasakan la jg. akhirnya? yess.. berjaya jd ibu segera dgn jayanya.. hehehehe... seronok.. sampaikan tdk sbar nak rasa pengalamn anak sndr pula. (hik3)..

ok.. waktu ini kakak ipar sedang berpantang di Besut.. ye, umah aku.. sebab itulah, betul2 menggamit fikiranku untuk balik kampung.. rindu pada RIZQI SALADIN.. jom lah layan gambar Rizqi Saladin ataupun nama manjanya Adin..


********************************************************

..Adin dlm nursery..





..Elok je Adin minum susu.. dlm perjalanan balik Besut..


..Adin dlm pelukan mummy..

abg aku. yg kini dh jd daddy.. mummy peluk Adin..


mana aku?



..tetap manis memangku Rizqi Saladin..

4 comments:

daddy adin said...

comey sungguh adin. confirm macam ayah dia yg handsome, baik hati, dan semua hak baik baik lah..ooo ada blog yer. kantoi

mummy adin said...

terima kasih maiza.... amboi rajinyer wat blog utk adin..... banyak betul maiza bantu masa kaknor pas berdalin..... tak tahular macamana kalo maiza takde.... terima kasih banyak2....

gambar adin comey2.... nanti kaknor email gambar adin yg terbaru.... da tembam n montel sgt.....

bila nak mai rumah lagi

mawar @};--- said...

4 daddy adin:
ngeh3.. da kantoi ada blog la pulaks..
yelah, sume yg baik2 hok ada kat daddy 'nurung' kat adin.. ;)

mawar @};--- said...

4 mummy adin:
sama2 k nor.. takde halnye.. sonok leh jaga k nor ngan adin.. dpt pengalaman..he2.. w/pun pandai msk ns bubur je time k nor bpantang tu..hehe.. mesti shoot lawa2 gmb adin ni kan.. nk tgkk.. adin dah tembam.